Ciasto czekoladowe z kremem malinowym

Ciasto czekoladowe z niespodzianką

Składniki na różowe ciasto:

  • 3 jajka

  • 150 g cukru

  • 150 g masła

  • 250 g mąki

  • 2 łyżki likieru jajecznego

  • 3 łyżki mleka

  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia

  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego Günthart BackDecor

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka

  • 125 g masła

  • 100 g gorzkiej kuwertury

  • 1 łyżka kremu orzechowo-nugatowego

  • 2 łyżki kakao

  • 200 g cukru

  • 3 łyżki mleka

  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia

  • 250 g mąki

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotować różowe ciasto: jajka, masło i cukier ubić, następnie dodać pozostałe składniki, a na końcu barwnik spożywczy. Wlać do natłuszczonej keksówki i piec w temperaturze 170°C przez 55 minut. Całkowicie ostudzić.

  2. Do ciasta czekoladowego również ubić jajka, masło i cukier na puszystą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać krem orzechowo-nugatowy i wmieszać do masy jajecznej. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.

  3. Różowe ciasto pokroić w plastry o grubości 2 cm i wyciąć z nich serca. Do keksówki wlać trochę ciasta czekoladowego, ułożyć serca (czubkiem w dół) w rzędzie, a następnie zalać resztą ciasta czekoladowego. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 170°C.

Krem malinowy Swiss Buttercream

Składniki:

  • 100 g malin

  • 100 g cukru

  • 2 białka jaj (rozmiar M)

  • 175 g masła

  1. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.

  2. Białka i cukier ubić w misce nad kąpielą wodną, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ubijać 7–10 minut, aż powstaną sztywne piki.

  3. Stopniowo dodawać miękkie masło, a następnie puree malinowe.

  4. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową Günthart BackDecor i wyciskać falistym ruchem na wierzch ciasta. Udekorować produktami Günthart BackDecor.