Kremowe lody waniliowe

Lody waniliowe. Przepisów jest prawie tyle samo, co fanów tego smaku. Prawdziwy klasyk – dziś w wersji bardzo prostej i nieskomplikowanej.

Jeśli należysz do szczęśliwców, którzy posiadają maszynę do lodów, wystarczy wlać do niej gotową masę. W przeciwnym razie możesz użyć pojemnika z pokrywką i mieszać lody trzepaczką co godzinę. W zamrażarce masa potrzebuje w sumie 4–5 godzin, aby być gotowa.

Składniki i przepis na 8 porcji:

  • 400 ml śmietany kremówki

  • 320 ml słodzonego mleka skondensowanego

  • 4 łyżeczki pasty waniliowej Günthart BackDecor

  • Günthart BackDecor – kolorowa posypka

  • Günthart BackDecor – posypka Choco Fun

  • Günthart BackDecor – Czarujące Jednorożce

Przygotowanie:

  1. Wlej śmietanę do miski i ostrożnie ubij mikserem na sztywno.

  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko skondensowane z pastą waniliową. Dodaj trochę ubitej śmietany i wymieszaj, a następnie delikatnie połącz całość z resztą śmietany przy pomocy szpatułki.

  3. Przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie przełóż do pojemnika odpornego na mrożenie z pokrywką.

  4. Kto chce, może teraz udekorować lody ulubionymi dodatkami: pokruszonymi drażetkami czekoladowymi, orzechami, liofilizowanymi owocami, posiekaną czekoladą lub kawałkami batonów.

Wskazówka: Najlepiej formować kulki, zanurzając porcjoner do lodów w gorącej wodzie po każdej porcji. Lody należy wyjąć z zamrażarki ok. 10 minut przed podaniem, aby lekko zmiękły.

Na koniec udekoruj lody posypką Günthart BackDecor, Choco Fun i Czarującymi Jednorożcami. Podawaj w wafelkach lub kubeczkach