Cakesicles

Cakesicles – megatrend ostatnich miesięcy! Starsze rodzeństwo cake popsów zyskuje na popularności. Są niezwykle wszechstronne, ponieważ pasują do każdej foremki do lodów na patyku lub silikonowych foremek o dowolnym kształcie (a, jak wiadomo, kształty są przeróżne). I o wiele bardziej praktyczne, ponieważ są bardziej wytrzymałe i oferują większą powierzchnię do dekorowania. Co więcej, są niezwykle łatwe w przygotowaniu, nawet dla początkujących – naprawdę! Ciasto nie wpadnie do czekolady i nic nie będzie kapać. Jeśli dokładnie wysmarujesz formę, zawsze uzyskasz idealny efekt.

Potrzebujesz około 70 g ciasta na jeden cakesicle w kształcie serca. Pokażemy Ci dwa warianty – w zależności od tego, czy chcesz upiec tylko cztery sztuki, czy więcej, oraz czy się spieszysz, czy masz czas!

Ta dekoracja wykorzystuje:

  • Günthart BackDecor Aloha Flamingo

  • Günthart BackDecor błyszczące perły złote

  • Günthart BackDecor Fondant zielony

  • Günthart BackDecor Fondant niebieski

  • Günthart BackDecor Fondant gold


Składniki i przepis na 4 sztuki – wersja 1 (łatwa, z gotowego ciasta)

  • 270 g gotowego lekkiego ciasta biszkoptowego (np. muffinki, keks)

  • 1 płaska łyżka serka śmietankowego

  • 30 g wiórków kokosowych

  • 3 kulki Raffaello, pokruszone

  • ½ kulki Raffaello do dekoracji

  • polewa z białej czekolady


Składniki i przepis na 4 sztuki – wersja 2 (z domowego ciasta kokosowego)

  • 300 g gotowego biszkoptu kokosowego

  • 1 płaska łyżka serka śmietankowego

  • 3 kulki Raffaello, pokruszone

  • ½ kulki Raffaello do dekoracji

  • polewa z białej czekolady


Składniki na biszkopt kokosowy (forma keksowa)

  • 4 jajka

  • 120 g cukru

  • 200 g masła

  • 300 g mąki

  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

  • 2 opakowania cukru waniliowego

  • 1 szczypta soli

  • 3 łyżki soku pomarańczowego

  • 140 g wiórków kokosowych


Przygotowanie biszkoptu kokosowego:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Utrzyj jajka z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszaj na gładko. Dodaj sok pomarańczowy i wmieszaj wiórki kokosowe. Ciasto powinno być gęste; w razie potrzeby dodaj więcej soku.

  3. Nasmaruj formę keksową i wlej ciasto.

  4. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 55 minut, aż się zezłoci (sprawdź patyczkiem).

  5. Możesz też zrobić muffinki – wtedy użyj połowy składników i piecz 20–25 minut.


Wykonanie cakesicles

  1. Przygotowanie polewy: zahartuj białą czekoladę w kąpieli wodnej w temp. zbliżonej do wody z kranu. Nałóż pędzelkiem silikonowym równą warstwę czekolady w formie, wstaw do lodówki. Powtórz dla lepszej wytrzymałości.
    Wskazówka: zanim czekolada całkiem stwardnieje, natnij otwór patyczkiem – unikniesz pęknięć.

  2. Przygotowanie masy: ostudzone ciasto pokrusz, dodaj pokruszone Raffaello i serek śmietankowy (ilość zależy od wilgotności ciasta). Wyrób zwartą masę.

  3. Formowanie: wyjmij formę z lodówki, wypełnij masą ciasto tak, by równo pokryło ścianki. Włóż patyczki.

  4. Zamykanie: nałóż na wierzch grubą warstwę czekolady, rozprowadzając łyżką. Upewnij się, że boki są dokładnie pokryte. Wstaw do lodówki.

  5. Dekoracje: wymieszaj 70% niebieskiego i 30% zielonego fondantu, aby uzyskać turkusowo-petrolowy kolor. Rozwałkuj fondant, wytnij kształty liści, przygotuj też złote liście i posyp złotym proszkiem.

    Wskazówka: odetnij kawałek fondantu na jeden liść, połóż foremkę krawędzią do góry i rozwałkuj wałkiem – uzyskasz czyste krawędzie.

  6. Wyjmowanie i dekorowanie: delikatnie wyjmij cakesicles z formy. Połówki Raffaello przyklej bezpośrednio, inne ozdoby przymocuj resztką czekolady. Użyj pęsety do perełek.