Cakesicles
Cakesicles – megatrend ostatnich miesięcy! Starsze rodzeństwo cake popsów zyskuje na popularności. Są niezwykle wszechstronne, ponieważ pasują do każdej foremki do lodów na patyku lub silikonowych foremek o dowolnym kształcie (a, jak wiadomo, kształty są przeróżne). I o wiele bardziej praktyczne, ponieważ są bardziej wytrzymałe i oferują większą powierzchnię do dekorowania. Co więcej, są niezwykle łatwe w przygotowaniu, nawet dla początkujących – naprawdę! Ciasto nie wpadnie do czekolady i nic nie będzie kapać. Jeśli dokładnie wysmarujesz formę, zawsze uzyskasz idealny efekt.

Potrzebujesz około 70 g ciasta na jeden cakesicle w kształcie serca. Pokażemy Ci dwa warianty – w zależności od tego, czy chcesz upiec tylko cztery sztuki, czy więcej, oraz czy się spieszysz, czy masz czas!
Ta dekoracja wykorzystuje:
- 
Günthart BackDecor Aloha Flamingo
 - 
Günthart BackDecor błyszczące perły złote
 - 
Günthart BackDecor Fondant zielony
 - 
Günthart BackDecor Fondant niebieski
 - 
Günthart BackDecor Fondant gold
 
Składniki i przepis na 4 sztuki – wersja 1 (łatwa, z gotowego ciasta)
- 
270 g gotowego lekkiego ciasta biszkoptowego (np. muffinki, keks)
 - 
1 płaska łyżka serka śmietankowego
 - 
30 g wiórków kokosowych
 - 
3 kulki Raffaello, pokruszone
 - 
½ kulki Raffaello do dekoracji
 - 
polewa z białej czekolady
 
Składniki i przepis na 4 sztuki – wersja 2 (z domowego ciasta kokosowego)
- 
300 g gotowego biszkoptu kokosowego
 - 
1 płaska łyżka serka śmietankowego
 - 
3 kulki Raffaello, pokruszone
 - 
½ kulki Raffaello do dekoracji
 - 
polewa z białej czekolady
 
Składniki na biszkopt kokosowy (forma keksowa)
- 
4 jajka
 - 
120 g cukru
 - 
200 g masła
 - 
300 g mąki
 - 
1 opakowanie proszku do pieczenia
 - 
2 opakowania cukru waniliowego
 - 
1 szczypta soli
 - 
3 łyżki soku pomarańczowego
 - 
140 g wiórków kokosowych
 
Przygotowanie biszkoptu kokosowego:
- 
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
 - 
Utrzyj jajka z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, wymieszaj na gładko. Dodaj sok pomarańczowy i wmieszaj wiórki kokosowe. Ciasto powinno być gęste; w razie potrzeby dodaj więcej soku.
 - 
Nasmaruj formę keksową i wlej ciasto.

 - 
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 55 minut, aż się zezłoci (sprawdź patyczkiem).
 - 
Możesz też zrobić muffinki – wtedy użyj połowy składników i piecz 20–25 minut.
 
Wykonanie cakesicles
- 
Przygotowanie polewy: zahartuj białą czekoladę w kąpieli wodnej w temp. zbliżonej do wody z kranu. Nałóż pędzelkiem silikonowym równą warstwę czekolady w formie, wstaw do lodówki. Powtórz dla lepszej wytrzymałości.
Wskazówka: zanim czekolada całkiem stwardnieje, natnij otwór patyczkiem – unikniesz pęknięć. - 
Przygotowanie masy: ostudzone ciasto pokrusz, dodaj pokruszone Raffaello i serek śmietankowy (ilość zależy od wilgotności ciasta). Wyrób zwartą masę.
 - 
Formowanie: wyjmij formę z lodówki, wypełnij masą ciasto tak, by równo pokryło ścianki. Włóż patyczki.
 - 
Zamykanie: nałóż na wierzch grubą warstwę czekolady, rozprowadzając łyżką. Upewnij się, że boki są dokładnie pokryte. Wstaw do lodówki.
 - 
Dekoracje: wymieszaj 70% niebieskiego i 30% zielonego fondantu, aby uzyskać turkusowo-petrolowy kolor. Rozwałkuj fondant, wytnij kształty liści, przygotuj też złote liście i posyp złotym proszkiem.
Wskazówka: odetnij kawałek fondantu na jeden liść, połóż foremkę krawędzią do góry i rozwałkuj wałkiem – uzyskasz czyste krawędzie.
 - 
Wyjmowanie i dekorowanie: delikatnie wyjmij cakesicles z formy. Połówki Raffaello przyklej bezpośrednio, inne ozdoby przymocuj resztką czekolady. Użyj pęsety do perełek.
